Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

15.03 Το τείχος του Βερολίνου


Τα σχέδια για την ανέγερση τείχους στο Βερολίνο ήταν ένα από τα πιο καλά κρυμμένα κρατικά μυστικά της ανατολικογερμανικής κυβέρνησης. Το τείχος χτίστηκε με εντολή της ηγεσίας του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος (SED, το ΚΚ της Ανατολικής Γερμανίας) από οικοδόμους υπό την προστασία και την επιτήρηση της αστυνομίας και του στρατού, παρά τις διαβεβαιώσεις του Βάλτερ Ούλμπριχτ.


Σήμερα, λίγα κομμάτια του Τείχους έχουν απομείνει αφού το μεγαλύτερο μέρος του έχει κατεδαφιστεί. Τρία τμήματα μένουν ακόμα όρθια: ένα μήκους 80 μέτρων τμήμα του «πρώτου Τείχους» στο σημείο που βρισκόταν τα αρχηγεία της Γκεστάπο (ανάμεσα στο σημείο ελέγχου Τσάρλι και την πλατεία Ποτσντάμερ), ένα μακρύτερο τμήμα του δεύτερου τείχους, κατά μήκος του ποταμού Σπρέε, κοντά στη γέφυρα Oberbaumbrücke, γνωστό σήμερα ως East Side Gallery, και ένα τρίτο τμήμα στην Bernauer Straße το οποίο μετατράπηκε σε μνημείο το 1999. Τα υπόλοιπα είναι οδοντόκρεμες!


Η μεγαλύτερη εκμετάλλευση βέβαια είναι τα κομματάκια του τείχους που είναι προς πώληση. Κάθε τουριστικομάγαζο έχει και εκατοντάδες κομμάτια συσκευασμένα σε πλέξιγκλας, σε καρτ ποστάλ και σε ότι ακόμα μπορεί να φανταστεί και ο πιο ευφάνταστος τουρίστας. Και από τιμές; Πανάκριβα!